Police at demo’s

Politie tijdens demonstraties

Als je naar een demonstratie in Nederland gaat is het goed om te weten wat voor verschillende agenten je daar tegen kan komen. Daarom hier een overzicht:

Agent
policeAgenten in normaal uniform ziet men niet vaak bij demonstraties. Zeker in een stad als Den Haag heeft de politie er een handje van om direct de Mobiele Eenheid (ME) in te zetten.

 

 

 

Fietsagent
bijpolitiepolitiefietspolitiebikerBij demonstraties zijn vaak agenten op mountainbikes aanwezig. De fietsagenten worden vaak ingezet om straten af te sluiten. Fietsagenten in Nederland zijn getraind om hun fiets te gebruiken als wapen. Zo proberen ze je soms over hun fiets heen te trekken of vormen ze met hun fiets een linie om mensen tegen te houden.

 

 

Mobiele Eenheid (ME)
83dddaee-44e1-48dc-983e-959f0a1b7d47De ME wordt veel ingezet bij demonstraties. Zo lopen ze vaak aan de zijkanten van de demonstratie mee en rijden er vaak ME bussen voor en achter de demonstratie. De ME loopt meestal in zogenaamd ‘vredestenue’ zonder helm en schild, maar kan heel snel opschalen. Ook gebruikt men vaak ME te paard bij demonstraties. Vaak lopen deze achter de demonstratie. ME’ers te paard worden daarnaast veel ingezet om groepen uit elkaar te jagen door op mensen in te rijden.

Bratra
DCF 1.0Bratra staat voor Brand en Traangaseenheid. De Bratra is een technische eenheid die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in barricades of lock-ons openmaken. Bij demonstraties worden ze vooral ingezet als bestuurders van waterwerpers en om traangas te schieten, maar dat gebeurt in Nederland maar zelden.

 

 

 

 
AanhoudingsEenheid (AE)
d39f96d0fe713f149676ac8f982b5b7e835575e2AanhoudingsEenheden (AE) worden vooral ingezet om mensen tijdens of na demonstraties te arresteren. De AE opereert in kleine groepjes van 5 a 6 personen en is bijna altijd in gekleed in burgerkleding. Buiten handschoenen dragen ze geen beschermende kleding. Slechts heel af en toe dragen ze een herkenbare jas met ‘politie’ opschrift. De AE is getraind in vechtsport en schuwt geweld niet.